Tο πέρασμα από την Κέρκυρα της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ, γνωστής από τότε στους πάντες με το οικογενειακό της χαϊδευτικό «Σίσυ», και η επί χρόνια συχνή της διαμονή στο νησί μας που τόσο αγάπησε, αποτελούν αναμφισβήτητα σημαντικό στοιχείο της ιστορίας του τόπου, που παραμένει ζωντανό διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι το παλάτι της, το «Αχίλλειον», το οποίο έκτισε στο Γαστούρι, παραμένει, πάντοτε, πόλος έλξης για πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο — το τρίτο μάλιστα μάλιστα, κατά τα λεγόμενα, σε επισκεψιμότητα, μουσείο της Ελλάδας.
Θεωρήσαμε λοιπόν ότι, πέρα από τη γενική και μάλλον αόριστη από πολλούς αναφορά, με τη μορφή ρομαντικού μύθου, στα παρατεταμένα περάσματα της αυτοκράτειρας από την Κέρκυρα, ήταν επιβεβλημένο να αναδειχθεί η πραγματική, ανθρώπινη ιστορία αυτής της προσωπικότητας και η θερμή προσωπική της σχέση με το νησί μας και τους κατοίκους του. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτήν ακριβώς την ιστορία στις εκδηλώσεις μας με τον γενικό τίτλο «Η Κέρκυρα θυμάται…», ώστε οι Κερκυραίοι και οι επισκέπτες της Κέρκυρας να αποκτήσουν πληρέστερη γνώση των πραγματικών γεγονότων, τιμώντας τη μνήμη της και την αγάπη της για την Κέρκυρα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση με τίτλο: «Η Σίσυ στην Κέρκυρα. Στιγμές μιας αυτοκράτειρας στο νησί των Φαιάκων» αντικείμενα της Αυτοκράτειρας σχετιζόμενα με την εδώ διαμονή της, καθώς και πίνακες, φωτογραφικό και άλλο υλικό της ίδιας εποχής, που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από τους συλλέκτες-ιδιοκτήτες τους.
Όπως σε κάθε εκδήλωσή μας, εκδίδεται και το παρόν, δίγλωσσο λεύκωμα, το οποίο στοχεύει και πάλι στη βασική επιδίωξή μας για μια πληρέστερη πληροφόρηση του κοινού, τοπικού και ξένου, αποτελώντας και ένα χρηστικό ενθύμιο με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα. Πέραν των κειμένων, περιέχει και φωτογραφίες του υλικού που παρουσιάζεται στην έκθεση, με τη σχετική πληροφόρηση.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη φίλη και μέλος του συλλόγου μας, Λαίδη Μαρίνα Μαρκς PhD OMKM, Πρόεδρο του Ιδρύματος Μάρκς, η οποία, ενστερνιζόμενη πλήρως την όλη ιδέα και την ανάγκη να υπάρξει έντυπο τεκμήριο του γεγονότος, είχε την καλοσύνη να καλύψει το κόστος της έκδοσης του παρόντος λευκώματος.
Ευχαριστούμε επίσης την κυρία Δέσποινα Ζερνιώτη, Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, και τον κύριο Σταμάτη Χονδρογιάννη, Προϊστάμενο του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου, οι οποίοι μας προσέφεραν την πολύτιμη υποστήριξή τους με την επιστημονική τους εμπειρία.
Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων κάλυψαν γενναιόδωρα πολλοί Κερκυραίοι και ξένοι φίλοι του Συλλόγου, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες και οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν τεύχος.
Τη δύσκολη προσπάθεια για την οργάνωση των εκδηλώσεων και των συναφών δραστηριοτήτων ανέλαβαν, όπως κάθε φορά, με εθελοντική αφοσίωση, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλα μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Ευελπιστούμε ότι το αφιέρωμα «Σίσυ, τα χρόνια της Κέρκυρας» θα παραμείνει ως χρήσιμη ανάμνηση στις μνήμες όσων παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις, ως ένα ακόμα ζωντανό μέρος της ιστορίας της Κέρκυρας.