Κέρκυρα, Σταυροδρόμι προσφύγωνΣτα τέλη Αυγούστου του 1923, μεγάλος αριθμός Ελλήνων και Αρμενίων που διέφευγαν από τους σκληρούς διωγμούς των Τούρκων στη Μικρά Ασία, βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα. Στο Παλαιό Φρούριο της πόλης, περίπου 5.000 ορφανά παιδιά τέθηκαν υπό τη φροντίδα τριών διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξεύρεση
ανάδοχων οικογενειών γι' αυτά, σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ξαφνικά, στις 31 Αυγούστου, ένας στόλος ιταλικών πολεμικών πλοίων με 8.000 στρατιώτες έφτασε στο λιμάνι της Κέρκυρας και άρχισε να βομβαρδίζει την πόλη, προκαλώντας αρκετούς νεκρούς και τραυματίες. Μεγάλος αριθμός στρατευμάτων αποβιβάστηκε στο νησί και ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης. Η Κέρκυρα, όπως και όλη η Ελλάδα μετά το τραγικό τέλος του πολέμου στη Μικρά Ασία, ήταν ουσιαστικά ανυπεράσπιστη. Η πόλη διέθετε μόνο 150 στρατιώτες, 30 αστυνομικούς και ένα μόνο κανόνι.

Οι κάτοικοι της πόλης, αιφνιδιασμένοι, πίστεψαν αρχικά ότι επρόκειτο για μια φιλική επίσκεψη. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία του Μουσολίνι, ο οποίος, με ψευδείς προφάσεις, προσπαθούσε να καταλάβει την Κέρκυρα και τα Ιόνια Nησιά.

Εξοργισμένος από την επίθεση αυτή, ο τότε Μητροπολίτης Κέρκυρας Αθηναγόρας (ο οποίος αργότερα εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) πήρε μια βάρκα με κουπιά για να πάει να ζητήσει εξηγήσεις από τους επιτιθέμενους.

Οι συνδυασμένες προσπάθειες του Κερκυραίου, Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νικολάου Πολίτη και τουFridtjof Nansen, μέλους της Κοινωνίας των Εθνών, έβαλαν τέλος σε αυτή την παράνομη εισβολή.

Ο Σύλλογός μας Albert Cohen Κέρκυρα ζήτησε από δύο εξέχουσες προσωπικότητες, τον καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτο και τη Νορβηγίδα συγγραφέα Berit Tolleshaug, να μας δώσουν μια λεπτομερή περιγραφή αυτού του γεγονότος, το οποίο έθεσε για άλλη μια φορά την Κέρκυρα στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματικής προσοχής.

Ο Fridtjof Nansen, που με την παρέμβασή του συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση του ζητήματος, ήταν ο εμπνευστής του «διαβατηρίου Nansen» για τους απάτριδες και τους πρόσφυγες. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το διαβατήριο αυτό υιοθετήθηκε και βελτιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από τον, γεννημένο στην Κέρκυρα, Albert Cohen.

Αυτές οι δύο προσωπικότητες, ο Nansen και ο Cohen, επανέφεραν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Dr Σπύρος Γιούργας , Μ.D.
Πρόεδρος του Συλλόγου AlbertCohen Κέρκυρα

Ξεφυλλίστε μερικές σελίδες από το βιβλίο: